Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemcsak a szlovákiai magyaroknak van gondja az oktatási miniszterrel

2008.06.15
Jogos a kárpátaljai magyarok és érdekvédelmi szervezeteik tiltakozása
Nemcsak a szlovákiai magyaroknak van gondja az oktatási miniszterrel
 
2008. június 15. vasárnap 16:09 | kocur
Ungvár
|
Jogos a kárpátaljai magyarok és érdekvédelmi szervezeteik tiltakozása, felháborodása és félelme, hiszen ha az ukrán oktatási miniszter megengedheti magának a törvénysértést, az alkotmány és a nemzetközi megállapodások megsértését, akkor egyéb jogtiprás is bármikor bárkitől várható.
 
Jogos a kárpátaljai magyarok és érdekvédelmi szervezeteik tiltakozása, felháborodása és félelme, hiszen ha az ukrán oktatási miniszter megengedheti magának a törvénysértést, az alkotmány és a nemzetközi megállapodások megsértését, akkor egyéb jogtiprás is bármikor bárkitől várható - írta hét végi számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című megyei lap az ukrajnai nemzetiségi iskolák ukrán tannyelvre történő fokozatos átállítását előirányzó oktatási miniszteri rendelet kapcsán.
Az ukrajnai nemzetiségi oktatáspolitikát elemző cikkében Erdélyi Gábor, a lap főszerkesztője egyebek mellett megállapította, hogy a kárpátaljai magyaroknak nincs szerencséjük az oktatási miniszterekkel. Mint emlékeztetett, az előző, szocialista párti oktatási tárcavezető, Sztanyiszlav Nyikolajenko például a buktatás lehetőségének eltörlésével degradálta a tudás értékét, s nem mellékesen Nyikolajenko rendelte el a nemzetiségi iskolák végzőseire nézve hátrányos emelt szintű érettségi bevezetését.
Erre tett rá még egy lapáttal a cikkíró szerint a jelenlegi jobboldali oktatási tárcavezető, Ivan Vakarcsuk, aki 461. számú rendeletével egyértelműen a nemzetiségi kisebbségek, köztük a magyar tannyelvű oktatás teljes felszámolását, a kárpátaljai magyar etnikum fokozatos beolvasztását célozza meg. Ukázával a miniszter nem csupán az ukrán nyelvű oktatásra való fokozatos áttérést rendelte el - olvasható az írásban -, hanem a magyar nyelv használatát is megtiltotta.
Ezzel kapcsolatban a cikkíró idézi Vagyim Kolesznyicsenkót, a sok oroszt tömörítő Régiók Pártjának (PR) meghatározó politikusát, aki szerint az intézkedés jogi nihilizmusról árulkodik, s azt jelzi, hogy az ukrán állam vezetőinek politikája egyértelműen a nem ukrán anyanyelvű emberek másodrendű állampolgárokká való degradálására irányul. S miközben a funkcionáriusok külföldön az ukrajnai nemzetiségek kisebbségi jogainak legmesszebbmenő betartásáról beszélnek, arról megfeledkezni látszanak, hogy az országban több mint 40 olyan törvény van hatályban, amelyek az ukrán nyelv használatának elmélyítését és erősítését, s ezzel együtt a többi nyelv diszkriminációját szolgálják - utalt a szerző Kolesznyicsenko nyilatkozatára, amelyben a politikus azt is kifejtette: Ukrajnában a hatalom mindent elkövet azért, hogy a kisebbségek nyelvét az oktatásból is teljes egészében kiszorítsa. (MTI)