Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendhagyó matematikaóra a Balassiban

Iskolánkban a tehetséggondozás égisze alatt a tanítási órákon, szakkörökön többféle új tanítási módszert alkalmazunk, így diákjaink a nem-euklideszi geometriák alapjaival is megismerkedhetnek.

Nagy örömünkre 2018. október 17-én iskolánkba látogatott Lénárt István oktatáskutató, az ELTE tanára, és a 7.-8.-os osztályok részére „Papír és narancs” címmel három előadást tartott a gömbi geometriáról.

Lénárt István által kifejlesztett Lénárt gömb neve ma már Tbilisziben sem ismeretlen, az előadó ezen kívül Kanadától Ausztráliáig, Lengyelországtól Brazíliáig számos előadáson, konferencián bemutatta geometriatanítási módszerét.

Az új geometriatanítási módszert bemutató tanításra a kerület általános és középiskolai tanárait is meghívtuk, közülük tízen részt is vettek a bemutatóórán és az azt követő kérdezz-felelek konzultáción, beszélgetésen.

Az előadások témája: egy geometriatanítási módszer, Összehasonlító Geometria Síkon és Gömbön. „Lényege, hogy egymás mellett, egymással szembeállítva foglalkozzunk a sík-geometria és a gömbi geometria alapfogalmaival, mint például: pont, egyenes, párhuzamosság és merőlegesség, távolságmérés, szögmérés, sokszög, kétszög, háromszög, négyszögek osztályozása, területmérés, stb.” − vallja Lénárt István.

A módszer kooperatív technikára épül, a tanár a háttérből irányítja a munkát, ezzel is önálló kísérletezésre, gondolkozásra és vitára ösztönözve a diákokat. A bemutató órát, az előadásokat minden gyerek kíváncsian várta, és mintegy 110 diák nagy örömmel vett részt rajta. Erről tanúskodnak az előadások alatt készült fényképek is. 

Ez a módszer hangsúlyozottan NEM kizárólag az osztály legjobb matekosának szól, hanem minden gyermek számára a felfedezés, kísérletezés örömét kínálja, sikerélményt, flow élményt nyújt.

Emellett szélesíti látókörüket, többféle megközelítés fontosságára, kritikus gondolkodásra, önállóságra neveli a gyerekeket. Az sem hátrány, hogy munka közben szociális kompetenciáik, kommunikációs képességeik is fejlődnek. 

Jobban megértik a síkgeometriai alapfogalmakat, tételeket, és eközben még jól is érzik magukat.  

A bemutatóóra után a kerületben tanító matematikatanárok megismerkedhettek az Euler-féle háromszöggel és sok hasznos tancásot kaptak a gömbi geometria tanításával kapcsolatosan.

A gömbi geometriai alapfogalmak elsajátítására akkor is érdemes időt szánni, ha szorít az idő a tanév közben, mert a befektetett energia sokszorosan megtérül. Aki szívesen kipróbálná, milyen gömbzővel kört szerkeszteni, gömbi vonalzóval távolságot mérni, az tájékozódhat többek között a Lénárt Sphere címszó alatt, illetve Lénárt Gömb a Google-keresőben. (http://lenartgomb.hu/)

 

Ezzel a gömbre készített rajzzal köszönték meg tanulóink az érdekes előadást. Reméljük, Lénárt Istvánt hamarosan újra láthatjuk egy újabb rendhagyó geometria órán.

Vígh-Kiss Erika, az előadások szervezője

(Fotók: Vígh-Kiss Erika)

 

A mappában található képek előnézete Rendhagyó matematikaóra a Balassiban

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.