Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mátéfy Ádám: Projekt beszámoló a csillagászati szakkörről

2021.07.26

Projekt beszámoló

"Ebben a beszámolóban össze fogom foglalni, hogy mit sikerült és mit nem sikerült elérnem az év elején kitűzött célok közül, illetve, hogy milyen fontos tapasztalatokkal gazdagodtam.

A projekt vázát a heti rendszerességű csillagászat szakkör alkotta. A pandémia miatt a szakör nagyrészt online zajlott, azonban a heti egy szakkört és az év elején kitűzött tanmenetet, apró sorrendbeli változtatásokkal a még logikusabb felépítése érdekében, sikerült tartanom. A szakkörök többségén egy PPT-s előadást tartottam az adott témáról. Ezek mellett tartottam néhány gyakorlati órát, ahol feladatokat oldottunk meg, illetve volt egy égboltismereti óra is, amin a Stellarium nevű planetárium programot mutattam be a szakkörösöknek, majd ennek segítségével néztük végig az éjszakai égbolt legfontosabb objektumait, csillagképeit. A szakköri órák jó részét fel is vettem, ezáltal később is visszanézhetőek.

Emellett a tervben szerepelt még egy projektfeladat is, ez azonban két ok miatt sem tudott megvalósulni. Először is, a pandémia miatt csak az év végére érkezett meg a csillagászati távcső, amivel meg tudtuk volna csinálni a projekthez szükséges méréseket. Másodszor, abban az időpontban, amikor végre akartuk hajtani a mérést, az időjárás-előrejelzés ellenére is, felhős volt az ég, emiatt csak a Holdat tudtuk megnézni.

Az év folyamán rengeteg tapasztalattal, élménnyel gazdagodtam. Többek közt fejlődött az előadókészségem, megtanultam, hogy hogyan adjam át a már megszerzett tudásomat, miközben még jobban el is mélyítettem azt. Ezek mellett a másokkal való kommunikációs készségem is javult.

A legnagyobb kihívás, amivel találkoztam, az az volt, hogy milyen mélységben merüljek el az anyagban, hogy az még könnyen érthető és érdekes maradjon. A többiek visszajelzése alapján azonban szerintem sikerült megtalálnom a megfelelő szintet. Ennek a kihívásnak a leküzdése is fontos tapasztalatokkal gazdagított.

Összefoglalva, az év elején kitűzött céljaimat, amennyire a COVID engedte, sikerült elérnem, ezen felül sokat fejlődtek az előadói, kommunikációs és szociális képességeim, továbbá a tanítás által nyitottabbá is váltam mások felé, tehát összességében sikeresnek tekintem a projektet."

Mátéfy Ádám eddigi csillagászati versenyereményei:

Olimpiai eredmények (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics = IOAA)

  • 9. osztály (13. IOAA, Keszthely, 2019): országos versenyen 15., magyar olimpiai keret tagja, de csak tartalékként (az olimpián nem vettem részt), én voltam az első (és eddig az egyetlen), aki 9.-esként a keret tagja lett
  • 10. osztály (2020): országos versenyen 6., az IOAA-t a COVID-19 miatt törölték, helyette rendezték meg az észtek a Global e-Competition on Astronomy and Astronomy (GECAA) nevű versenyt, amin egyéni ezüstérmet és csapat aranyérmet szereztem (a csapatversenyben az összes versenyzőből sorsolt random csapatok indultak)
  • 11. osztály (14. IOAA, Columbia szervezi, online, 2021): országos versenyen 3., a magyar olimpiai keret tagja vagyok, jelenleg a kereten belül 2. (a 12 fős keretből 10 megy az olimpiára, a sorrend a magyar döntőn, a július eleji edzőtábor háziversenyén és az augusztus végén megrendezendő Miniolimpián elért eredmény összesítése alapján lesz felállítva, a sorrend még nem végleges)