Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedves Imrus, szép jó éjszakát

2008.04.15
Április 15-én, kedd reggel hosszú betegség után elhunyt Antal Imre. Ő vitte sikerre a 27 évvel ezelőtt indult Szeszélyes évszakok-at, a magyar televíziózás egyik meghatározó darabját. A hosszú MTV-s időszak után az RTL Klubon tért vissza, de egészségi állapota nagyon megromlott az utóbbi hónapokban. Több filmben játszott, tévéshow-k kedvelt alakja volt.

 

Április 15-én, kedd reggel hosszú betegség után elhunyt Antal Imre. Kényszerű kórházi kezelése után két hónapja ápolták a gyógyíthatatlan daganatos betegek számára fenntartott hospice házban.
 
Tavaly tavasszal már lehetett tudni, hogy a művész igen beteg, ekkor a gyártó Szféra TV producere, Oltványi Tamás és az RTL Klub Csonka Andrást ültették be Antal Imre mellé társműsorvezetőként. Oltványi, a legutóbbi munkaadója, kedden az [origo]-nak elmondta, hogy szerinte a műsor az európai televíziózás egyik legjelentősebb hagyományokkal bíró produkciója volt, Antal Imre pedig egyenesen pótolhatatlan. "A 1,5-2 milliós nézettség miatt az idős komikus nem is akart visszavonulni, de egészségi állapota nem tette lehetővé a munkát az elmúlt hónapokban" - nyilatkozta.
Bodrogi Gyula színművész lesújtva hallotta a hírt. "Ezt még fel kell dogoznom, annak ellenére, hogy tudtuk, hogy súlyos beteg. Nagyon tehetséges volt, még rendezőként is dolgoztam vele az Újpesti Színházban. Számtalan műsorban szerepeltük, de arra nem is emlékszem, hogy mikor tévéztünk együtt először. Az biztos, hogy nagyon régen, még zongoristaként ismertem, voltam hangversenyén is."
Vitray Tamás is úgy érzi, nehéz ilyenkor bármit mondani. "Nehéz, még úgy is, hogy tudtunk betegségéről, mert a sajtó sokat foglalkozott vele - talán túl sokat is. Mi nem szerepeltünk nagyon sokat együtt, de azt régóta tudtam, hogy a magyar televíziózás kimagasló tehetségei közt volt a helye, a műfajban nagyot alkotott, kiváló showman volt. Képességeit senki nem vonta kétségbe. Ma már feledésbe merülni látszik, de neki ez kényszerpálya volt, amin bizonyított is. Akik zongorajátékát is hallották, azt mondták, hogy a zenében is legalább ilyen sikereket érhetett volna el."
Ismerősei szerint édesanyja halála után már nem volt a régi, romlott lelkiállapota, betegségek gyötörték, trombózist kapott, orrát is műteni kellett. Fizikai állapota gyorsan romlott, a kezelésekre pedig nem mindig járt el.
Zene és tévé
Antal Imre1935. július 30-án született Hódmezővásárhelyen, de később a család felköltözött Budapestre. Az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, s 1959-ben kitüntetéssel végzett. Az Országos Filharmónia szólistája lett, hangversenykörútjai alkalmával bejárta a fél világot, hét nemzetközi versenyről távozott értékes trófeával. Két ízben VIT-díjat, Bolzanóban a Busoni-versenyen második díjat, 1966-ban Budapesten a Liszt-versenyen első díjat nyert.
A Fiatal Művészek Klubjában felfigyelt rá Békés József író, televíziós szerkesztő. Antal Imre 1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled című házaspárbajszerű műsorban állt először kamera elé, s mivel az élő adásban semmi lámpalázat nem mutatott, rábízták a Köszöntő, majd a Halló fiúk! Halló lányok! című, nagy népszerűségre szert tett ifjúsági program vezetését. Felívelő zenei pályafutása azonban váratlanul kettétört: 1970 körül görcsösödni kezdtek jobb kezén az ujjai, egyre nehezebben játszott, s hamarosan fel kellett adnia zongoraművészi ambícióit. 1972-ben megvált az Országos Filharmóniától és a Magyar Televízió szórakoztató és zenei főosztályán kapott státuszt.
Számos népszerű műsor vezetője volt (kedvencének a Szó mi szót tartotta), több tévéjátékban pedig színészként is játszott. A Bors című sorozatban Dániel Ede "tanár urat" alakította, s remek alakítást nyújtott a Szevasz, Vera!, a Szemüvegesek, a Circus Maximus című mozifilmekben. Vitrayval közösen vezette a szilveszteri tévéadásokat, az egyiknek Lollobrigida volt a sztárvendége. Olasz nyelvtudása miatt ő készíthetett interjút a filmcsillaggal.
Szeszélyes évszakok
27 évvel ezelőtt elindult a magyar televíziózás egyik meghatározó darabja, a Szeszélyes évszakok. Alkotói 2003-ban ünnepelték a 175. adást. Az MTV-s időszakban összesen 173 színész lépett fel a kabaréban az idők során, és úgy tűnt, hogy Antal Imre viccei maradnak a közszolgálati csatornán.
Szünet állt be jó három évvel ezelőtt, majd felröppent a hír, hogy folytatást tervez a vele nyugdíjazása óta szerződésben álló Szféra TV. Sokáig azt sem lehetett tudni, hogy van-e valós igény a humoristára, hogy mely csatornán bukkan fel legközelebb, mindenesetre a bulvársajtó előszeretettel foglalkozott vele kórházi kezelése óta, sokszor méltatlan, megalázó helyzetbe hozva a nagybeteg televízióst. Az MTV sajtóosztálya pár héttel a start előtt még úgy tudta, hogy az m1-re kerül a megújult kabaré, ám az RTL 2006 októberében bejelentette, hogy új formában náluk folytatódik a műsor.
Az Erkel-díjas (1984), érdemes művésznek (1988) két könyve is megjelent: 1991-ben került a boltokba a Pami című kötet (ezen a néven csak édesanyja szólíthatta), amelyben legérdekesebb élményeit gyűjtötte egybe (2002-ben újra kiadták), 1998-ban pedig az Antal Imre legjobb viccei című könyvét vehették kézbe az olvasók. Nagylemezt adott ki Az Antal én vagyok címmel, és érdekes kísérlet volt az, mikor az MC Papa és a Handa banda formációval megjeletette a No limit című albumot.
Legutóbbi csatornája, az RTK Klub ma este 21:15-kor emlékműsorral búcsúzik Antal Imrétől. A művészt korábbi munkaadója, a Szféra TV, az MTV és az RTL Klub saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.