Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Időutazás a múltba

Tudod-e, hogy miről kapta nevét Százhalombatta, a Budapesttől 30 kilométerre fekvő kisváros?

Mintegy 3000 évvel ezelőtt vaskori település („fellegvár”) létezett itt, melynek magas rangú halottait hatalmas halomsírokban temették el. A felületes szemlélő domboknak nézné ezeket a növényzettel benőtt képződményeket, de a régészek tudják, hogy ezek a halmok (pontosan 122) egy-egy sírt rejtenek. Néhányat közülük fel is tártak, s egyet (a 115. számút) látogathatóvá tettek. Ebbe a halomsírba belépve hirtelen háromezer évet repülhet vissza a múltba a kíváncsi látogató.

A környéken már a bronzkorban (Kr.e. 2200-tól) éltek emberek. Településeik nyomát feltárták a régészek. A Régészeti Parkban rekonstruálták (újra felépítették) a több ezer éves házakat.

A 7.a osztály 18 tanulója elhatározta, hogy megtekinti a korabeli építményeket, egy kis időre felölti az ősemberek ruháit. Erre a kirándulásra 2018. szeptember 29.-én (szombat) került sor, a csapatot Farkas György igazgató úrral Figura Magdolna és Vígh-Kiss Erika kísérte el.

Először megtekintettük az előkerült régészeti leletek eredeti darabjait, a bronzkori és vaskori edényeket, fegyvereket, ékszereket a városi Matrica múzeumban. Talán kevesen tudják, hogy miért „Matrica” a múzeum neve? Téved, aki azt gondolja, hogy az öntapadós címkékről, matricákról kapta nevét az intézmény. Matrica (ejtsd: „Mátrika”) az egykori római provincia, Pannónia egyik településének, a mai Százhalombatta ősi latin neve. Itt egy katonai tábor (castellum) őrizte a római birodalom határát, a limest.

Az állandó kiállítás megtekintése, a tárlatvezetés utána őskori ékszereket készítettünk  kézműves foglalkozás  keretében.

Majd autóbusszal  a Régészeti Parkba utaztunk. Megtekinthettünk az őskori emberek által használt eszközöket.

 Azt modelleztük, hogyan épült az ősember háza.

Egyik tanulónk, még az ősemberek ruháit is magára öltötte

Ezt követően egy filmvetítésen vettünk részt.

A kirándulást kézműves foglalkozás zárta, tanulóink csontmedált készítettek.

A kiránduláson túl…

Az „időutazást” szakköri óra előzte meg. Itt a gyerekek a program előkészítéseként néhány plusz információt szerezhettek az őskorról. A kirándulást követő szakköri foglalkozásokon Farkas György igazgató úrral összegezték a látott tapasztalatokat és megélt közös élményeket.

A csapat által készített fényképes összefoglalót megtekintve reméljük, másokat is arra ösztönzünk, hogy látogassanak el a Matrica Múzeumba.  

 

Farkas György és Vígh-Kiss Erika

(Fotók: Vígh-Kiss Erika)