Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikolaj szerint is csak otthon beszéljünk magyarul?

2008.09.12

Mikolaj szerint is csak otthon beszéljünk magyarul?

a a aCikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
Pozsony
|

Kétségbe vonta Ján Mikolaj oktatási miniszter annak a közvélemény-kutatásnak az eredményét, mely szerint a szlovák fiatalok körében nagy a magyargyűlölet.

Az Open Society Found által készített felmérésből a tárcavezető csak egyetlen adatot tart elfogadhatónak, mégpedig azt, hogy a szlovák fiatalok 63,3 %-a szerint a magyarok nyilvánosan csak szlovákul beszéljenek, anyanyelvükön csupán odahaza értekezzenek. (SITA)

Szlovákia, Pozsony - Szlovákiában a magyarokat szeretik e legkevésbé a 15 éves gyerekek. Ez derül ki a Nyílt Társadalomért Alapítvány és az Etnikum- és Kultúrakutató Központ közös felméréséből.

 
 A felmérés idén tavasszal készült, a 955 megkérdezett kilencedikes tanuló által adott válaszokból kitűnik, a magyarokra – mint eltérő kultúrájú csoportra – tekintenek a legtöbben negatívan – a megkérdezettek 36,7%-a – s csak 25 százaléknyian vélekednek pozitívan erről a kisebbségről - olvasható az Új Szó oldalán.

Valamivel kedvezőbb véleményt alkottak a gyerekek a romákról – őket 34%-nyian ítélik meg negatívan és 28,2 százaléknyian pozitívan. Ennél jobb értékelést kaptak a felmérés alapján az idegenek („csak" 22,7 százaléknyian ítélik meg őket negatívan) a menekültek (14,9), a muzulmánok (26,0) a románok (16,9,) a vietnamiak (21,8).

A felmérés alapján elmondható, hogy az övéktől eltérő kultúrára a 15 éves gyerekek kétharmada pozitívan tekint, ám épp a két legnagyobb kisebbségről – a magyarról és a romáról – inkább negatívan vélekednek. 57,7%-uk úgy véli, Szlovákia a szlovákok állama, s ennek így is kell maradnia. 63,3%-uk szerint a magyaroknak nyilvános helyen kizárólag szlovákul kellene beszélniük, magyarul csak otthon. A felmérésből az is kiderül, minél gyakrabban találkozik a többségi lakos a kisebbség képviselőjével, a megítélés annál pozitívabb – a romák kivételével.
A gyerekek kétharmada válaszolt úgy, hogy napi kapcsolatban van más etnikum, más kultúra képviselőivel. Magukat a felmérést végzőket is meglepte az eredmény. Vladimír Rafael, a Nyíltt Társadalomért Alapítvány munkatársa szerint a magyarokkal szembeni elutasító álláspont egyik fő oka feltehetően a jelenlegi politikai légkör.
 

 Nyilatkozatban tiltakozik az MKP

a a aCikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
Pozsony
|

Nyilatkozatban tiltakozik a Magyar Koalíció pártja Ján Mikolaj oktatási miniszter intoleráns megnyilvánulásai ellen. A Szlovák Nemzeti Párt által delegált tárcavezetőt csütörtökön, a kérdések órájában Berényi József parlamenti képviselő arról kérdezte, mi a véleménye a Nyílt Társadalomért Alapítvány felméréséről, melyből az derült ki, hogy a szlovák fiatalok a magyarokat szeretik a legkevésbé, és egy részük úgy gondolja, a magyar nemzetiségűeknek csak otthon kellene magyar nyelven beszélni.

Mikolaj válaszában kifejtette, helyénvalónak tartja, hogy a szlovák gyerekek azt szeretnék: a magyarok beszéljenek szlovákul, emögött ugyanis az állhat, hogy érteni szeretnék, mint mondanak társaik.

Az MKP veszélyesnek nevezte az SNS-es politikus kijelentéseit. A magyar párt szerint a demokratikus országokban ilyen helyzetben a kormánynak cselekednie kellene. (kcr)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.