Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fel kellene végre lépni a szlovákiai magyarokért

2008.11.04
SZDSZ és MSZP a szlovákiai rendőri fellépésről
Fel kell lépni a szlovákiai magyarokért
a a aCikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
2008. november 3. hétfő 14:39 | korpas
Gyurcsány Ferenc szerint azért van szükség a Dunaszerdahelyen a hétvégén történtek kivizsgálására, mert nem világos, mi volt a magyar szurkolók bűne: elkövettek-e olyan rendbontást, amelyre ez volt a jogszerű és arányos rendőri válasz, vagy az volt az ok, hogy magyarok voltak.
A miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva az SZDSZ és az MSZP felszólalója is kitért a szombati szlovákiai rendőri fellépésre hétfőn a parlamentben.
Kóka János (SZDSZ) napirend előtti felszólalásában a szombati, szlovákiai, dunaszerdahelyi rendőri fellépésről azt mondta, hogy az a legsötétebb tisói éveket idézte.
Az SZDSZ frakcióvezetője hozzátette ugyanakkor: karakteresen kell fellépni a magyarországi szlovák kisebbség védelme érdekében, illetve a magyar nacionalisták határon túli provokációi ellen. Kijelentette: akik Pilisszentkereszten "náci feliratokat" rajzolnak a házakra, azok semmivel sem jobbak, mint akik Szlovákiában teszik ugyanezt a magyarokkal szemben. Göndör István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szintén napirend előtti felszólalásában dunaszerdahelyi események kapcsán azt mondta, hogy egy felelős kormány megvéd és mindent megtesz azért, hogy ne a szélsőségesek irányítsák a két ország viszonyát. Gyurcsány Ferenc szerint azért van szükség a Dunaszerdahelyen a hétvégén történtek kivizsgálására, mert nem világos, mi volt a magyar szurkolók bűne: elkövettek-e olyan rendbontást, amelyre ez volt a jogszerű és arányos rendőri válasz, vagy az volt az ok, hogy magyarok voltak.
A miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: jó lenne hinni, hogy nem a magyarságuk volt a szurkolók bűne. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a képeken nem látták nyomát olyan rendbontásnak, ami ilyen brutális rendőri beavatkozástindokolt volna.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány arra vár magyarázatot, miért volt szükség erre "a képeken brutálisnak tűnő, az arányosság és a szükségesség tekintetében sok kérdést felvető" rendőri beavatkozásra. Szerinte ugyanakkor a saját házunk táján is söpörni kell, mert az nincs rendben, hogy szlovák zászlót égetnek egy rendezvényen Magyarországon. A szlovákiai Dunaszerdahelyen többen megsérültek és több tucat szurkolót előállított a rendőrség szombaton, miután botránysorozat kísérte a helyi labdarúgó csapat és a végül négy góllal győző pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzését. A meccsre mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is "rákészültek". Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók "segítik" majd. Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre.
A hatóságok több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, s készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.