Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bírság az államnyelvet megsértőknek?

2008.11.18
A kulturális minisztérium javaslata

Bírság az államnyelvet megsértőknek?

Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
Pozsony
|

Akár száztól ötezer euróig terjedő pénzbírsággal is sújthatják az államnyelvről - vagyis a szlovák nyelvről - szóló törvény ellen vétőket 2009 júliusától, ha a parlament elfogadja a kulturális minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátott jogszabály-módosítási javaslatát.

A bírságolásra a törvény értelmében korábban már volt lehetőség, de az első Dzurinda-kormány megalakulása után, 1999-ben az MKP kezdeményezésére a vonatkozó rendelkezést törölték. Ezáltal a kulturális tárca szerint egyre több lett a törvénysértő eljárás.
A bírságolás a tervezet értelmében csak azt követően válhatna lehetővé, ha az érintett személyt, intézményt írásban előre figyelmeztették.
A nyelvi kultúra szintjét a szakminisztérium felügyelné, a rádiók és a televíziók kivételével, amelyek esetében a műsort más szempontból is figyelő úgynevezett frekvenciatanács ellenőrizne.
A kulturális minisztérium szerint "a nyelvi kultúra hanyatlása" miatt van szükség ilyen rendelkezés beiktatására, mert a szlovákban nagyon elterjedtek az amerikanizmusok, anglicizmusok, és sok esetben akkor is az idegen kifejezéseket használják, ha van szlovák megfelelőjük. (SITA, ú)