Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A belügy eltörölte a Kárpát-medencét

2008.11.19
Čaplovič a náci Lebensraum- élettér kifejezés átvételével vádolja a magyarokat

A belügy eltörölte a Kárpát-medencét

Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
Pozsony
|

A belügyminisztériumnak nem tetszik a Kárpát-medence kifejezés; azért utasította el egy polgári társulás bejegyzését, mert szerepelt ez a megnevezés az alapszabályában. A földrajzi elnevezéssel Duąan Čaplovič miniszterelnök-helyettesnek is gondja akadt a köztévé egyik műsorában. Kijelentette, küzdeni fog a kifejezés használata ellen.

Egy szócikk az Encyklopédia Slovenska (Szlovákia Enciklopédiája) 1979-ben kiadott 3. kötetéből

(Korpás Árpád felvétele)

Egy hagyományőrző népművészeti szervezet kérte bejegyzését a belügyminisztériumban, hogy hivatalosan működő szervezetként végezhesse munkáját. A belügyminisztérium a beterjesztett alapszabálytervezet módosítására kérte őket: kifogásolták, hogy tevékenységükbe tartozna „a Kárpát-medencében élő nemzetek szellemi, kulturális és tárgyi értékeinek megőrzése“ is. A belügy válasza szerint a Kárpát-medence megnevezés veszélyezteti Szlovákia területi egységét, ezért javasolja a tevékenység meghatározásának módosítását.
A Polgár és a demokrácia (OAD) szervezet civil szervezeteknek nyújt segítséget, munkatársa szerint a belügy eljárása nincs összhangban a törvénnyel. „Szerintem a Kárpát-medence kifejezés egy földrajzi terület meghatározása, és nincs jogalap arra, hogy a használata miatt elutasítsák egy szervezet bejegyzését - mondta lapunknak Kristina Babiaková, az OAD munkatársa. - A törvény pontosan meghatározza, milyen szervezet alapítását lehet elutasítani, ilyen indokkal nem lehet elutasítani a kérvényezőt.“
A bejegyzés előtt álló szervezet népművészettel foglalkozik, és néprajzi szempontból a Kárpát-medence kifejezés teljesen rendben van - állítják a szakemberek. „A Kárpát-medencében vannak olyan tipikus zenei, népzenei és a néptáncot meghatározó jegyek, melyek pontosan leírják ezt a térséget“ - mondta lapunknak Hégli Dusán, az Ifjú Szivek néptáncegyüttes koreográfusa. A belügyminisztérium lapzártáig nem reagált írásban feltett kérdéseinkre.
A belügyminisztérium mellett kifogásolja a Kárpát-medence kifejezés használatát Duąan Čaplovič (Smer-SD) is. A miniszterelnök-helyettes a Szlovák Televízió egyik múlt heti műsorában azt állította, a magyar politikusok ezzel a kifejezéssel helyettesítik az élettér kifejezést, mely a nácik által használt Lebensraum magyar megfelelője. „Igen, Lebensraum, erről beszélek, csak nem akartam egyenesen kimondani - reagált egyik vitapartnere szavaira Čaplovič. -Ezért harcolok én a Kárpát-medence kifejezés ellen, mivel a kollégáim gyakran azt mondják: már nem használjuk a Felvidék megnevezést, már a Kárpát-medence kifejezést használjuk.“ Öllös László politológus szerint Čaplovič vádaskodása teljesen alaptalan. „Magyarország hagyományosan kötődik a Kárpát-medencéhez, de ezt a náci, nemzetiszocialista „élettér“ értelemben nem használják; ezt a fogalmat egyetlen párt használja Szlovákiában, ez a Szlovák Nemzeti Párt“ - mondta Öllös.
További részletek az Új Szó szerdai nyomtatott kiadásában.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.