Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lénárt István munkássága

2008.04.06

Lénárt István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

 
 

Lénárt István (Budapest, 1947. április 12.–) oktatáskutató, matematikatanár.

Munkássága

Értelmiségi családból származik, édesapja Lénárt István (színművész). Általános iskolai tanulmányait a Czukor utcai iskolában végezte, ahol matematikatanára Varga Tamás volt. Gimnáziumi tanulmányai után kezdett el matematikával foglalkozni. Varga Tamással , Pósa Lajossal, Halmos Máriával együtt évekig tagja volt a Surányi János vezette Matematika-módszertani Kutatócsoportnak.

Kidolgozott egy gömbi geometriai ötletet, amiből matematikai axiómarendszert lehet készíteni. Hazai és külföldi publikációit Kárteszi Ferenc professzor segítette. Lénárt István 3 szabadalmát fogadták el. Ezek egyikének a rajzgömbkészlet első változatát a TANÉRT készítette el 1986-ban. A ma ismert és Magyarország és a világ több száz iskolájában használt Lénárt sphere 1996-ban készült el, a kaliforniai Key Curriculum Press kiadónál pedig megjelent a Noneuklidean Adventures on the Lénárt Sphere, majd Sík és gömb, Nem -euklideszi kalandok a rajzgömbön c könyve.

A sík és a gömb összehasonlító geometriájának módszerét és a rajzgömböt azóta szerte a világon használják. Magyarországon a HEFOP 3.1.3 program keretében több száz általános iskolában tanítják az első osztálytól kezdve az érettségizőkig.

Kitüntetései