Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szakmai beszámoló A kényelem ára c. projektről

2022.07.10

Szakmai beszámoló A kényelem ára c. projektről

 

Iskolánk, a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium a Nemzeti Tehetség Program által kiírt NTP-KNI 2020 pályázaton 1 476 000 Ft-ot nyert. A pályázati projekt keretében érdeklődő balassis diákoknak tartottunk pénzügyi-környezetvédelmi szakkört a 2020/2021-es tanévben. A COVID-19 járvány miatt a projektet 2022-ben sikerült lezárnunk. Programunk a 7-11. évfolyamos gyermekek komplex ismeret- és személyiségfejlesztését célozta. A program során nemcsak a szakkörön, hanem két egynapos tanulmányúton, 3 napos bennlakásos tábor és 4 órás interaktív foglalkozás során fejlesztettük a gyerekek környezetvédelmi, pénzügyi, gazdaságtani tudatosságát, matematikai, környezetvédelmi, pénzügyi, gazdaságtani tudását élményszerű tanulás, kreativitást fejlesztő tevékenységek alkalmazásával. A tehetséggondozó programban részt vett 15 diák rendszeresen sikerrel szerepel matematika, természettudományi versenyeken; többen sikeres diákvállalkozók, az elmúlt években több alkalommal értek el kiemelkedő eredményeket pénzügyi versenyeken (pl. BankVelem PénzOkos Kupa), aktívan bekapcsolódtak a Pénz7 programjaiba is.

A munkaterv szerint haladva 60 óra szakköri foglakozást tartottunk, a foglalkozások egy részét online tartottuk. A szakkör keretében áttekintettük a legfontosabb környezetvédelmi és gazdasági fogalmakat, megismerkedtünk a megújuló és meg nem újuló energiaforrásokkal, ökológiai problémákkal, a klímaváltozás okaival, következményeivel. Foglalkoztunk a környezetszennyezés társadalmi költségével, környezetbarát technológiákat ismertünk meg.

A pályázatban több kiegészítő tevékenységeket vállaltunk, ezeket a COVID járvány miatt kissé módosítani kényszerültünk. A háromnapos bentlakásos tábort a tervezett időpontnál később és a 2021 májusra lefoglalt – és a COVID miatt kényszerűen visszamondott – kecskeméti Vackorvár Erdei Iskola szállás későbbi telítettsége miatt Érsekvadkerten rendeztük meg 2021 szeptember 1-3 között.  Programjaink kissé módosultak a szálláshely adottságainak megfelelően. A környezet- és természetvédelem hangsúlyos maradt. A nagy sikerű bentlakásos szaktábor helyszíne az érsekvadkerti Szent Borbála Vendégház volt. A programok során a résztvevők megismerkedtek a hagyományos vidéki gazdálkodással, ismereteket szereztek a fenntarthatóságról. Érdekes volt a Vegyszerek a gazdálkodásban, egy növénygyógyász praxisában c. előadás. A környékbeli erdőbe tett fenntarthatósági túra során megfigyelhettük a tájsebeket. Kibocsátás mérés módszertan: Légszennyezésről szóló előadás, és természetvédelemmel kapcsolatos filmek vetítése, természetvédelemről szóló filmek, érdekes cikkek keresése, gyűjtőmunka végzése bővítette még a diákok ismereteit. Szabadidős programként a diákok sportoltak,  állatokat figyeltek meg a ház körül és az erdőben.

Egyik programunk Szegedre vitt. A Szegedre tervezett kétnapos tanulmányutat egynaposra rövidítettük: mivel az eredetileg a szegedi hulladékfeldolgozóba tervezett programot a feldolgozó a COVID miatti szigorításként visszamondta, ezt egy másik egynapos program keretében Budapesten szerveztük meg. 2021. október 22-én Szegeden az egynapos tanulmányút keretében megismerkedtünk a JAM és a velük együttműködő Szeged környéki környezetgazdálkodási vállalkozások tevékenységével. A  diákok a JAM szervezésében megismert számítógépes programok révén mélyíthették ökológiai ismereteiket, fejlesztették digitális képességeiket. Majd a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán pénzügyi, gazdasági előadásokat hallgattunk, beszélgettünk az oktatókkal. A kirándulást szabadidős program zárta, a Szegedi Vadaspark meglátogatása tovább szélesítette diákjaink természetvédelemmel kapcsolatos ismereteit. A másik egynapos szakmai tanulmányutunk célja 2021.10.21-én a budapesti Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft Besence utcai Hulladékudvar volt, ahol idegenvezetőnk segítségével megismerkedtünk a szelektív hulladékgyűjtési rendszerrel, a hulladékudvar tevékenységével, a hulladékfeldolgozás lépéseivel, és újrahasznosítás lehetőségeivel.

A Fenntarthatósági témahétre tervezett Hogyan lehetek környezettudatos? c. 4 órás interaktív foglalkozásra 2021 decemberében, illetve 2022. 02.14-én került sor. Célunk a környezet-tudatosság, a pályázati program népszerűsítése volt, diákok, szülők, kollégák bevonásával interaktív, élményalapú érzékenyítő csoportos foglalkozás keretében. 2021. december 21-én „A kriptovaluták gazdasági és környezeti hatása” témájú foglalkozásokon (a covid miatt kisebb csoportokban) több, mint 80 diák, 40 szülő és pedagógus vett részt. Célunk volt még a projektben részt nem vevő diákok érzékenyítése is. A digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló, élmény- és felfedezés központú, komplex tehetséggondozó programba a balassis farsang napján 30 diák kapcsolódott be. „A környezetszennyezés társadalmi költsége” témakörben tartott előadás és kahoot verseny sikeres volt. Mindkét program hozzájárult a diákok digitális kompetenciainak fejlesztéséhez. 

A projekt során legfontosabb célunk, a programban részt vevő diákok komplex személyiségfejlesztését előadások, beszélgetések, projektfeladatok, gyűjtőmunka, ppt, kisfilmek készítése segítették. Diákjaink logikai és számolási készségét, pénzügyi tudatosságát is fejlesztettük. A szakköri munkát jól kiegészítették a tábor és az egynapos programok. A diákok a táborban ppt kiselőadásokat tartottak az elvégzett munkáról, kommunikációs képességeik, IKT kompetenciáik fejlesztése érdekében. A tanulók beszédkészségét angol nyelvű szakirodalom feldolgozása is fejlesztette. A résztvevők feltöltődését  több szabadidős program (játékos pénzügyi vetélkedők, túra, előadás, sportolás, filmvetítés) biztosította.

A pályázati szakkör foglalkozásai kapcsán szerzett ismeretek, tapasztalatok és kompetenciák jelentős változása nemcsak a hétköznapi tevékenységek során figyelhető meg a csoportban dolgozó diákok körében, hanem azok megjelentek a legkülönbözőbb megmérettetésen is. Több innovációs és vállalkozási versenyen diákjaink a program hatására környezeti, fenntarthatósági projektekkel jelentkeztek (5letből Jövő: Dioxiday alkalmazás, Cégre fel! problémamegoldó verseny: Collect for Earth projekt; Exxon Mobil nemzetközi Innovációs megmérettetés PetPrint projektek). A Pénziránytű Alapítvánnyal több éves együttműködésünk eredményeképp  Figura Magdolna és 4, a programban résztvevő diák motivációs előadó volt a Tanárklubban(Hogyan lehet felébreszteni a diákok motivációját? https://penziranytu.hu/tanarklub)


A megvalósult pályázati projekt eredményeként 3 kisfilm készült. Az egyik kisfilm címe Az ökológiai lábnyom, hossza 4 perc 43 másodperc. A kisfilm első része az ökológiai lábnyom, a fenntartható fejlődés, környezetvédelemmel kapcsolatos legfontosabb ismeretekre világít rá. A projekt során diákjaink több alkalommal végeztek gyűjtőmunkát. A kisfilm második része a projektbe bevont kisebb évfolyamos tanulók által készített faliújságot szemlézi, melyen a biogazdálkodást mutatják be. A másik kisfilm címe Interaktív program, A kényelem ára, ami 3 perc 51 másodpercben az interaktív foglalkozásokon készült képek alapján dokumentálja, hogyan bővítették iskolánk diákjai környezetvédelmi ismereteiket. Az élmény alapú foglalkozásokon csapatmunka, csapatverseny képei bizonyítják, hogy a gyerekek élvezték a programokat. A 3. kisfilm 6 diákunk TEDx-es projektötletét, a háztartási veszélyes hulladék szállítása drónok segítségével dolgozta fel.

 

A pályázaton nyert forrásból kerti padot és szelektív hulladékgyűjtőket vásároltunk az udvarra és az iskola közösségi tereibe. A tanév során a fenntarthatóság témakörben a tervezetten kívül még egy tevékenységet indítottunk, mivel a pandémiás időszakban ezt önállóan egyénileg is tudták végezni a diákok, az alatt az idő alatt, amíg a foglalkozásainkat csak online tudtuk megtartani: ez a házikertbe szánt palánták termesztése, amit a további években tervezünk folytatni, és amihez mini fóliasátrakat és egyéb eszközöket is vásároltunk.

A programokat Figura Magdolna és Dr. Vígh-Kiss Erika szervezte. Kitűzött céljaink megvalósultak. Köszönjünk támogatóinknak, a Nemzeti Tehetség Programnak és a Miniszterelnökségnek az elnyert támogatást!

Figura Magdolna és Dr. Vígh-Kiss Erika

 

A kényelem ára c. projekthez kapcsolódó publikációk

 1. Figura Magdolna által előadott prezentáció a Magyar Tehetséggondozó Társaság konferenciáján, és a fiatalok kötetlenebb élménybeszámolója a tevékenységükről
 2. A kényelem ára c. projekt NTP KNI 2020 Az ökológiai lábnyom c. kisfilm, feltöltve a youtube-ra https://www.youtube.com/watch?v=j9R-qgHta5Y
 3. Interaktív program A kényelem ára c projekt NTP KNI 2020

 feltöltve a youtube-ra https://www.youtube.com/watch?v=HV2Z0xb3pJs

 1. Tanárklub podcast: https://soundcloud.com/user-811472249/6-motivacio-20-tanarklub-tippek-trukkok-jo-gyakorlatok-a-motivalas-titkai-a-tanteremben
 2. Filmlista, wakeletgyűjtemény: https://wakelet.com/wake/0o952S3thrG5_HgxgvY_N
 3. Az iskola honlapján beszámolók
 4.  
 5. Az iskola facebook oldalára felrakott beszámolók
 6.  
 7. Beszámolók a honlapon: www.gombigeometria.eoldal.hu

 

Egyéb megjelenések:

 

 1. Drónia projekt : TEDx jövőtervező előadás egy mobil applikáción keresztül megrendelhető, drónos veszélyes hulladék gyűjtés megoldásról
 2.  
 3. https://www.tedxdanubiacountdown.hu/esemeny/15/Future_design_program_powered_by_MVM/
 4. RV17-es interjú a vállalkozástámogatásról és a BBNyG tehetséggondozásról– Hírhozó, Rákosmente -12. oldal https://rakosmente.hu/libraries/c23d0789-d207-4d0f-9e6c-9f731e13d605
 5. Elismerés: 2021.május 21

Aranyiránytű díj: A Pénzügyi tudatosság fejlesztésért kapott díj https://hu-hu.facebook.com/penziranytualapitvany/photos/a.1409013809421537/2974699089519660/?type=3

 1. Rákosmente tv; Porcza Hanga https://www.youtube.com/watch?v=LKo7nNXMOyA
 2. Aranyiránytű díj: https://pages.facebook.com/penziranytualapitvany/photos/a.1409013809421537/2974699089519660/?type=3&source=48;
 3. https://moderniskola.hu/2021/06/ok-a-legeredmenyesebbek-a-penzugyekben-ebben-a-tanevben/
 4. Goodall hír: Külön szakköri foglalkozás fenntarthatóságról,   https://www.facebook.com/jane.goodall.intezet/photos/a-gy%C5%B1jt%C5%91dobozainkat-a-holobox-zrt-k%C3%A9sz%C3%ADtetter%C3%B6vid-bemutatkoz%C3%A1suk-a-facebook-olda/2214723461885850/
 5. https://www.penziranytu.hu/az-idei-tanev-arany-iranytu-dijazottjai
 6. https://novekedes.hu/hirek/arany-iranytu-dijat-kaptak-a-a-penzugyeket-legeredmenyesebben-oktato-tanarok
 7. https://penziranytu.hu/tanarklub
 8. https://penziranytu.hu/sites/default/files/csatolmany/celtudatossag_szorgalom_es_elkotelezettseg.pdf
 9. https://vigyazomk.hu/programok/tudtad-e-rv17-a-diakvallalkozokert/
 10. pénz7 bemutató óra https://www.youtube.com/watch?v=vksUrxQd-Lg
 11. TEHETSÉG A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványa 2021,3-4. szám MTT konferencia 2021: 31-32. oldal http://www.mateh.hu/tehetsegujsag/Tehetseg_2021_3-4.pdf